Важливо!

Загальна площа замінованих територій в Україні – приблизно 170-180 тисяч кв. км.
Якщо провести аналогію з іншими країнами, це:

Після повномасштабного російського вторгнення Україна стала одним із найбільших мінних полів у світі: вибухонебезпечними предметами забруднено майже 180 тисяч квадратних кілометрів – близько третини території. Найбільш замінованими, за даними ДСНС, є Київська, Сумська, Чернігівська, Миколаївська, Запорізька, Харківська, Херсонська області та Донбас.

Станом на зараз третина території України вважається замінованою (маються на увазі як деокуповані території, так і ті, де ведуться бойові дії. Згідно з даними Mines Advisory Group, на цей час Україна є найбільш замінованою територією світу, випереджаючи попередніх «лідерів» – Афганістан і Сирію.

Про проблему протипіхотних мін розповідає фаховий сапер ЗСУ:

– В обов’язковому порядку окупанти прикривають ділянки інженерних загороджень протипіхотними мінами. Такими як ПМН-2 (маленькі за діаметром, схожі на блюдця). Стандарт установки – близько 2000 штук на кілометр поля. Дворядного. З відстанню між мінами 90 см. Вони натискної дії, при спрацьовуванні відривають людині частину стопи. Пораненому слід надати першу медичну допомогу, евакуювати в тил. Це гальмує швидкість атаки піхотних підрозділів.

Москалі застосовують і більш сучасні методи постановки мінних полів. Якщо на якійсь ділянці українські війська прорвали першу лінію ворожої оборони, то на їхньому шляху загарбники здатні за лічені хвилини встановити нове мінне поле дистанційно, за допомогою ракетних установок залпового вогню «Ураган» або системи під назвою «Зємлєдєліє».

Принцип їхньої дії такий: у кожній ракеті знаходяться касети з протитанковими мінами ПТМ-1 або ПТМ-3. На вигляд вони мов пластмасові бруски зеленого кольору. Після залпу з відстані 5 або й 10 кілометрів 16 ракет, долетівши до місця призначення, розкидають на визначеній місцевості кількасот мін у хаотичному порядку. І таких ракет можна випустити удвічі або й утричі більше…

Аналогічним чином доставляються в «пункт призначення» протипіхотні міни серії ПФМ, які схожі на жабок. Слід визнати: наші вороги серйозно ставляться до обладнання своїх позицій та мінування…

«Західні наші колеги, військові інструктори повірити не можуть, що там багато мін. Всі поля в мінах, Росія вклала мільярди доларів в ці міни і всі поля покриті. Росіяни навіть не засипають їх землею, з дрона можна бачити мільйони мін. Це навіть не шашки, це немов яблуко “протикане” голкою. Поля ці тягнуться від кордону з Білгородською областю і до Херсонщини. Об’їхати неможливо їх. На кожному метрі лежить міна. Люди не вірять, що це можливо взагалі. А воно можливо», – політолог і офіцер ЗСУ Тарас Березовець.